Timișoara, capitala culturală în anul 2023, este un oraș cu un potențial foarte mare pentru activități extracurriculare. Bogat în muzee, parcuri, asociații educative sau companii care oferă oportunități de training, orașul propune o paletă largă de activități educative.
Muzeul Cânepii
În anul 2022, prin intermediul doamnei profesor Alexandra Leordean, am descoperit în Timișoara un loc deosebit – Muzeul Cânepii. Acolo, am cunoscut-o pe doamna muzeolog Oana Crăciunescu.
Într-o lume tot mai digitalizată, unde atenția copiilor este greu de captat, doamna Oana Crăcinescu reușește să creeze un spațiu fascinant, unde istoria prinde viață. Cu o pasiune contagioasă și o grijă deosebită pentru educația celor mici, ea transformă vizitele la muzeu într-o adevărată aventură a cunoașterii.
În acest loc parcă scos din basme, am organizat, împreună cu Alexandra, multe activități cu elevii din Liceul Teoretic „Grigore Moisil” și Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” Timișoara.
După turul ghidat, elevii au putut participa la un atelier unde au fost implicați activ în crearea unui obiect din cânepă.
Muzeul Cânepii din Timișoara găzduiește permanent expoziții despre tradițiile legate de cultivarea cânepii, procesarea și utilizarea acesteia în diferite industrii.
Șezătoare
Obiectul, pe care elevii îl pot realiza din cânepă, este creat prin participarea la o șezătoare din cadrul muzeului. Șezătoarea a fost întotdeauna cunoscută ca fiind o întâlnire tradițională în comunitățile rurale din România, unde oamenii, în special femeile, se adunau pentru a lucra împreună la diverse activități casnice, precum torsul lânii, țesutul sau cusutul. Pe lângă muncă, aceste adunări erau și ocazii pentru socializare, povestiri, cântece și dansuri populare. Șezătorile aveau un rol important în consolidarea legăturilor comunitare și în transmiterea tradițiilor și obiceiurilor de la o generație la alta.
Interdisciplinaritatea activităților
Activitățile din Muzeul Cânepii includ și învățarea interdisciplinară. În cadrul acestora, sunt prezente lecții de biologie (plante textile), chimie (procesul de prelucrare a fibrelor), artă (crearea de obiecte artizanale), religie (simboluri religioase) sau istorie (meșteșugurile tradiționale și dezvoltarea agriculturii în spațiul românesc).
Așadar, dacă sunteți din Timișoara sau dacă locuiți în altă zonă și puteți trece cu elevii pe aici, vă recomand cu mare căldură să vizitați și să descoperiți acest loc minunat, care, cu siguranță, îi va surprinde pe elevi.
Locația muzeului
Muzeul se află pe strada Căpitan Damașescu numărul 44, nu departe de malul Canalui Bega, unde doamna Oana ne așteaptă mereu cu zâmbetul cald, gata oricând să ne ofere crâmpeie din sufletul său.